Via de cPanel interface heb je toegang tot verschillende instellingen van je hosting account.
Nadat je bent ingelogd, verschijnt het volgende scherm:

Bestanden

Via bestandsbeheer kun je de bestanden binnen je hosting account beheren. Het aanmaken, wijzigen of verwijderen van bestanden en folders. Dit onderdeel geeft je ook toegang tot het instellen van bepaalde rechten op bestanden. Het is tevens mogelijk om wijzigingen in bestanden aan te brengen door de ingebouwde editor te gebruiken.

Het is in de meeste gevallen echter aan te raden om bestanden te beheren via FTP.

Geeft inzicht in de gebruikte en beschikbare schijfruimte binnen je hosting account.
Beheren van extra FTP accounts binnen de toegestane limiet van je hosting pakket.
Geeft inzicht in de actuele FTP verbindingen met de mogelijkheid om verbindingen te verbreken.
Site4U maakt standaard iedere dag een backup van uw gegevens als onderdeel van de standaard dienstverlening.
Mocht je echter zelf je bestanden veilig willen stellen of een eerder gemaakte backup willen terugezetten, dan biedt de Back-upwizard hiervoor de mogelijkheden.

Databases

Het beheer van gegevens in een databases via phpMyAdmin.
phpMyAdmin geeft je de mogelijkheid om tabellen aan te maken, te wijzigen en te verwijderen als ook het beheren van de data in de database, bijvoorbeeld door records in een tabel toe te voegen, te wijzigen of te verwijderen.

Tevens kun je rechtstreeks queries maken om data in de database te selecteren of te bewerken.

Beheren van database en database-gebruikers, zoals aanmaken, wijzigen of verwijderen van databases en gebruikers binnen de limieten van je hosting pakket.
Een interface die je stapsgewijs door het proces leidt voor het aanmaken van een nieuwe database en eventueel nieuwe gebruiker.

Domeinen

Een extra domein is eigenlijk een nieuwe website binnen je eigen account. Je kunt een van een domeinnaam aangeven in welke map de gegevens moeten worden opgeslagen. Optioneel kun je een apart FTP account koppelen aan deze map. Bij het aanmaken van een Extra domein moet je ook een naam voor het subdomein opgeven waaronder dit extra domein moet gaan draaien.

LET OP: Het DNS wordt niet automatisch ingesteld, hiervoor kun je een verzoek indienen via support@site4u.nl

Je kunt op je hoofd-domein meerdere subdomeinen definieren die als "losse" websites te bereiken zijn. Stel je hebt de domeinnaam "voorbeeld.nl", je kunt dat verschillende subdomeinen definieren zoals bijvoorbeeld "bedrijf1.voorbeeld.nl", "bedrijf2.voorbeeld.nl" of "jantje.voorbeeld.nl".

LET OP: Het DNS wordt niet automatisch ingesteld, hiervoor kun je een verzoek indienen via support@site4u.nl

Op je hoofddomein kun je verschillende aliases definieren. Stel bijvoorbeeld dat je twee domeinnamen hebt: voorbeeld.NL en voorbeeld.COM, je primaire account draait onder voorbeeld.NL, dan kun je voor dit account een alias instellen voor voorbeeld.COM zodat deze domeinnaam op dezelfde website uitkomt.

LET OP: Het DNS wordt niet automatisch ingesteld, hiervoor kun je een verzoek indienen via support@site4u.nl

Je kunt binnen je pakket omleidingen van specifieke URL's instellen. Stel je hebt je website ingesteld onder de domeinnaam "www.voorbeeld.nl" en je wilt "www.voorbeeld.nl/aanmelden" omleiden naar de website "www.aanmelden.nl", dan kun je dat via deze interface doen.

Metingen

Om inzicht te krijgen in het verbruikte dataverkeer biedt cPanel een overzicht om over verschillende periodes het verbruik inzichtelijk te maken.
Via Awstats krijg je inzicht in het bezoek aan je webiste. Over verschillende periodes kun je zien welke pagina's zijn opgevraagd en hoe vaak. Er wordt daarin onderscheid gemaakt tussen Unieke bezoekers, Aantal bezoeken, Pagina's, Hits en bytes.

Software

Een overzicht van configuratie van PHP instellingen. Deze zijn niet te wijzigen, maar alleen te bekijken.

Via "Select PHP Version" kun je zelf selecteren welke PHP versie gebruikt moet worden voor jouw websites. Je kunt hier tevens selecteren welke modules je geactiveerd wilt hebben.
Door in het scherm rechtsboven op "Switch to PHP Options" te klikken kun je een aantal instellingen in de php.ini wijzigen.

Geavanceerd

Je kunt zelf cron-taken instellen. Hierbij kun je aangeven welk script op welke tijdstippen uitgevoerd moet worden.

Indien je een script in je home-directory hebt die moet worden opgenomen in de cron, dan is het van belang om het hele pad op te nemen in de Opdracht-regel.
Stel je accountnaam is "mijnaccount", en je hebt in de homedirectory een script gezet genaamd "mijnscript.php", dan moet je in de Opdracht-regel van de cron-taak het volgende volledige pad neerzetten: "/home/mijnaccount/mijnscript.php"

Voorkeuren

Het wijzigen van je wachtwoord.